divendres, 19 de febrer de 2016

TALLER DE FOTOPOESIA AL COL·LEGI LA VALL DE BELLATERRA (BARCELONA)

Dijous 18 de febrer vaig  tenir el privilegi d'impartir un taller de fotopoesia al col·legi La Vall de Bellaterra


Un diumenge de l'estiu passat,  una família va visitar la meva exposició "Més enllà de la mirada" a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, a Mollerussa i entre la qual hi havia, Antonia Bonjorn, una simpàtica professora de català del col·legi La Vall de Bellaterra (Barcelona), a qui va encisar la mostra i, a més, aleshores ja va proposar-me d'explicar el contingut a les seves alumnes de 4t d'ESO, a fi que aprenguessin tant el significat de fotopoesia com les poètiques que hi vaig emprar; a la qual cosa vaig accedir amb molt de gust.Visita de Toni Bonjorn, professora de La Val, a "Més enllà de la Mirada"

 

Dijous divuit de febrer va ser el gran dia en què vaig tenir l'honor de parlar de la meva obra a unes noies encantadores i molt atentes a les explicacions i, també, a quatre alumnes de 6è de primària, que hi van assistir com a premiades. A la classe de fotopoesia, hi van aprendre el concepte de "fotopoesia" i els models poètcs de indrís, dris, haikú i tanka, acompanyats d'exemples; a més, la darrera mitja hora van crear les seves pròpies fotopoesies amb molt d'interès i enginy poètic. 

Noies, encantada d'haver passat una fabulosa tarda fotopoètica amb vosaltres. Per a mi, va ser una experiència molt enriquidora; per a vosaltres, espero i desitjo que hagi estat un inici d'apropament vers la fotopoesia, a fi que, a partir d'aquelles pautes, n'observeu la poesia que us envolta.


M'heu donat una gran lliçó de poesia, alumnes del col·legi La Vall

Penso que per escriure poesia és essencial de sentir la crida del teu  jo poètic; això no obstant, però, és cert que hi ha moltes persones que, lluny d'haver-se escoltat mai interiorment, n'han escrita i, a la millor, fins i tot n'han editat algun llibre o bé en gestionen algun bloc o web... 

Joves amigues de La Vall, després dels vostres comentaris, de la valoració de la vostra tutora, Toni Bonjorn, i d'haver llegit la pàgina 14 de la revista que ha editat el vostre col·legi, m'heu ensenyat que, com a poeta,  és importantíssim saber transmetre a les persones; en aquest cas, vosaltres, la  pròpia vocació o amor del que ofereixes; és imprescindible tant per creure en el que escrius com per transferir el sentiment fotopoètic cap a noves ments descobridores d'aquest art.

Amigues alumnes, amb aquell intercanvi de sensacions que vam compartir el passat 18 de febrer, juntament amb els comentaris posteriors, he après que la poesia, a part de sentiment i amor per les paraules, és, sens dubte, la destresa  i la força discursiva que el o la poeta ha de saber transmetre a les noves generacions.

Gràcies de nou per escoltar-me i encoratjar-vos amb les meves explicacions.
Quan a l'ofici de poeta se't dóna una dosi d'entusiasme com la que m'heu donat vosaltres, amb el vostre interès, val la pena tirar endavant, malgrat la constant apatia de la societat actual pel que fa al món de la poesia.

Apreciades alumnes de 4t d'ESO, per últim, em resta encoratjar-vos a què seguiu explorant aquest fascinant món en què la bellesa dels sentits dansa amb el ritme de les paraules que dicta el cor. Estic segura que si el primer contacte amb la poesia us va despertar la curiositat i les ganes d'ampliar-ne el coneixement és l'inici d'una comunió amb la vostra pau espiritual.

Us desitjo molta sort en aquest viatge interior.

Montse Germà